Дома > Вести > Вести за индустријата

RV1126/ RV1109 Процесор со високи перформанси со AI vision SoC за IPC

2023-07-12

RV1126 е верзија на AI SOC.
Со процес на литографија од 14 nm и четири-јадрен 32-битен ARM Cortex-A7 архитектура, RV1126 интегрира NEON и FPU - фреквенцијата е до 1,5 GHz. Поддржува технологија FastBoot, TrustZone и повеќе крипто-мотори.

Вградениот процесор на невронска мрежа NPU со компјутерска моќност до 2,0 Tops сфаќа дека потрошувачката на енергија на пресметките со вештачка интелигенција е помала од 10% од енергијата што ја бара графичкиот процесор. Со обезбедени алатки и алгоритми за поддршка на вештачката интелигенција, тој поддржува директна конверзија и распоредување на Tensorflow, PyTorch, Caffe, MxNet, DarkNet, ONNX итн.

Со намалување на шумот на сликата на повеќе нивоа, 3F-HDR и други технологии, RV1126 не само што го обезбедува динамичниот опсег на сцената, туку и ги задоволува потребите за емитување целосна боја во темнина, правејќи ја „јасно видлива“ реалност â повеќе одговара на реалните барања во безбедносното поле.

Вградениот видео CODEC поддржува 4K H.254/H.265@30FPS и повеќеканално кодирање и декодирање на видео, задоволувајќи ги потребите за ниска бит-стапка, кодирање со мала латентност, перцептивно кодирање и помала зафатеност на видеото.








Анализа на предностите на Rockchip RV1126 и RV1109 IPC решенијата

Квалитетот на сликата, ефектот на сликата и способноста за прикажување детали се важни показатели за разгледување на технологијата за решение IPC во сложени сцени како што се сложени средини со осветлување, проток на луѓе и возила и менување на човечките движења. Неодамна, две IPC решенија под Rockchip, RV1126 и RV1109, беа ново надградени. Врз основа на саморазвиената технологија ISP2.0 на Rockchip, тие претставуваат предности видливи со голо око.

1. Помалку размачкана, појасна
RV1126/RV1109 има очигледни предности во различни сценарија засновани на шесте технички карактеристики на решението RV1126/RV1109 за намалување на шумот на повеќе нивоа, HDR со 3 рамки, острина и контраст, интелигентна автоматска експозиција Smart AE, баланс на белата боја AWB и корекција на изобличувањето,
1.1 Низок контраст на шум: помалку размачкување, појасно



1.2 HDR контраст: почист приказ
Во споредбата на левиот и десниот светли и темни сцени со 10x динамички сооднос во лабораторија, RV1126 се потпира на технологијата HDR со 3 рамки за да ги направи главата и ѕидот понежни при силна светлина, а текстот на весникот е појасен. Покрај тоа, преголемата експозиција на означената област е потисната, за да може да се зачуваат деталите. Во споредба со другите решенија, лицата во темните области се потемни, а осветленоста на лицата во темните области прикажана со RV1126 и RV1109 е вратена во реалност.



1.3 Споредба на острина и контраст: повисок степен на реставрација
Острината е индекс што ја рефлектира острината на рамнината на сликата и острината на рабовите. Колку е поголема острината, толку подобро може да се обноват деталите. Контрастот ги мери перформансите на различни нивоа на осветленост помеѓу најсветлата бела и најтемната црна боја во светлите и темните области на сликата.
За време на тестот, во услови на сложени сцени составени од патни мостови, проток на сообраќај, улични светла, згради и сл. во градот, во споредба со другите решенија, RV1126 и RV1109 донесоа подобра острина и контраст, без разлика дали тоа е преглед на куќи, улични светла, дрвја итн. Како и деталите и јасноста на далечните згради на сликата, техничките предности на острината и контрастот на RV1126 и RV1109 се целосно рефлектирани.




1.4 Споредба на различни лумени: подобра осветленост
Под различни лумени, осветленоста што ја прикажува сликата е различна. За да се врати вистинската страна, се тестира дали решението IPC има поидеална способност за контрола на сликата. Преку вистинското мерење, може да се открие дека врз основа на технологијата „Smart AE интелигентна автоматска експозиција“, вкупната осветленост на RV1126 и RV1109 е подобра на ниво на лумен од 1/10/50lux.

 
·
1,5 AWB споредба на балансот на белата боја: прецизно вратете ја вистинската боја на сцената
Балансот на белата боја AWB е многу важен за квалитетот на сликата. Според тестот и споредбата, во дневната сцена на сино небо, сончева светлина, пат, каубојски човек и голема површина со зелени дрвја, RV1126 и RV1109 можат прецизно да го вратат квалитетот на сликата преку технологијата „AWB white balance“. Вистински бои на сцени во живо.


 
·
1.6 Контраст со широк агол: прецизно контролирајте го изобличувањето
Во тестот за споредба со широк агол, RV1126 и RV1109 прецизно го поправаа изобличувањето преку опремениот алгоритам за корекција на изобличувањето на ниво на чип. Во споредбената табела може да се открие дека RV1126 и RV1109 можат прецизно да го контролираат изобличувањето, а човечкото тело и вратата се во нормална состојба на екранот.



2. Зголемен простор за складирање.
Просторот за складирање е зголемен за 100%


RV1126 и RV1109 ја прифаќаат технологијата за кодирање Smart265, што може да ги направи фајловите со слики со висока дефиниција и мали по големина. На пример, меморијата што се троши со снимање на надзорни слики 30 дена со друга опрема може да се снима континуирано 60 дена со RV1126 и RV1109. Може да се види дека за истиот извор на видео, големината на датотеката е намалена за половина по користењето на технологијата Smart265.


 
3ï¼Вграден алгоритам за вештачка интелигенција за реализација на интелигентна апликација за вид
RV1126 и RV1109 имаат вградени алгоритми за вештачка интелигенција, кои можат да реализираат интелигентни апликации како прекугранично откривање, откривање лица и препознавање на регистарски таблички и да го забрзаат процесот на слетување на производот.






We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept